De natuur en het coronavirus

Het is druk in de natuur. Vanwege het coronavirus trekken veel mensen naar buiten, omdat natuurgebieden nog wel toegankelijk zijn. Je zou bijna vergeten dat het voorjaar zich flink aankondigt! De eerste bloemen zoals klein hoefblad, narcis, dotterbloem en speenkruid kleuren ‘de wereld buiten’ geel.

Vroege voorjaarsbloeiers
De bloeitijd van bijvoorbeeld klein hoefblad is vroeg. In maart of april laat deze plant haar bloemen als een van de eersten zien. Nog voor er een blaadje zich ontwikkeld heeft, kleurt de prachtige bloem geel. Al eeuwenlang zien mensen de bloemen als het eerste signaal van de terugkomst van de zon. Dotterbloemen bloeien normaal wat later, in april of mei. Dat de eerste in bloei staan, heeft te maken met de warme winter. De natuur staat namelijk al in de stand van april.
 
Klein Hoefblad Landschapstafel Hof van Delfland
Klein hoefblad, foto van Wilco Meijers voor Natuurmonumenten

Insecten en vogels
In de maand april en mei komen op de hooilandjes van de Vlietlanden bij Vlaardingen duizenden bloemen in bloei. Het natuurgebied kleurt roze, paars, wit en geel. Ook in de weidevogelreservaten aan de Noordrand van Rotterdam zie je pinksterbloemen tussen het gras en dotterbloemen aan de slootkanten ontspringen. De bloeiende bloemen zijn van groot belang voor het natuurgebied. Boswachter van Natuurmonumenten Juriaan van Leeuwen zegt: “De bloemen zorgen ervoor dat er veel bijen, kevertjes, vlinders en andere insecten op af komen. En die zijn dan weer voedsel voor de weidevogels, die broeden op de Vlietlanden en in de polders van het Rotterdams platteland.”
 
Vroege vogels
Boswachter Juriaan van Leeuwen werkt nu vanuit huis, maar vindt het erg fijn om dagelijks een rondje buiten te lopen. “In deze hectische tijden komt een voorjaarsconcert waar zingende tjiftjaffen, witte kwikstaarten en vinken je toezingen als een cadeautje”, aldus de boswachter.
 
Het broedseizoen start doorgaans half maart. Enkele vogelsoorten zoals bijvoorbeeld aalscholvers zijn al aan het broeden. Kieviten buitelen in de lucht en de eerste elders overwinterende vogels zijn in ons land aangekomen en maken zich klaar om te broeden.
 
De natuur & corona
Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:

  • Vermijd drukke plekken.
  • Als de parkeerplaats vol is of het is druk in het gebied, keer om en ga naar huis.
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Heb je griepverschijnselen, blijf dan in elk geval thuis.

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van het RIVM in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.  

Natuurmonumenten houdt regelmatig de stand van zaken bij op hun website. Zo schreven ze op 27 maart:
"Houd rekening met drukte op parkeerplaatsen, bij entrees en recreatieve voorzieningen in de volgende gebieden van Natuurmonumenten:
Zuid-Holland: Zuid-Hollandse Eilanden (drukte op de parkeerplaatsen bij de kust Duinen van Goeree, Voornes Duin) en Nieuwkoopse Plassen, Lusthof De Haeck en Groene Jonker. Tiengemeten voorlopig niet toegankelijk."

Lees hier meer over het Coronavirus en de natuur.

Corona en de natuur
Foto: Liselot Boenink voor Natuurmonumenten