Delflandse Duinen

Delflandse Duinen is onderdeel van het Nationaal park Hollandse Duinen. 

Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het is een uniek landschap dat ruim 5000 jaar geleden is ontstaan door de stijging van de zeespiegel. Het park bestaat uit zee, strand en duinen, en ook de meer landinwaarts gelegen strandwallen en strandvlakten horen erbij. Het park beslaat grofweg 450 km², en is 47 km lang en tot 8,5 km breed. Het omvat meer dan 450 km² waardevolle natuur (Natura2000), 47 kilometer strand, tientallen prachtige dorpen, adembenemende bollenvelden, statige landgoederen en talloze interessante musea en historische gebouwen.

Eind 2016 koos het Nederlandse publiek Hollandse Duinen als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Dunea beheert de duingebieden tussen Monster en Kijkduin en tussen Scheveningen en Katwijk: Solleveld, Meijendel en Berkheide. Deze drie gebieden hebben nagenoeg dezelfde functies: het winnen van water, beheren van de natuur en zorgen dat mensen er kunnen recreëren. Daarnaast zijn de duingebieden ook als zeewering belangrijk. Dunea werkt continu aan een goede balans tussen de verschillende functies.

Het Uitvoeringsprogramma Nationaal Park Hollandse Duinen 2020-2025 biedt een overzicht van de gezamenlijke acties en projecten van de partners van Hollandse Duinen. Klik hier voor het uitvoeringsprogramma.

 

Delflandse Duinen Landschapstafel