Bloemenzee op de Vlietlanden

Het is er één groot kleurenspektakel, de Vlietlanden bij Vlaardingen bloeien uitbundig. Roze, wit of geel kleuren de hooilandjes in deze tijd van het jaar. Van wit veenpluis, roze echte koekoeksbloemen tot de gele ratelaar. Het is een feest om uit je huis te ontsnappen en te genieten van de prachtige natuur die Midden-Delfland in alle tijden te bieden heeft.

Boswachter Guus van Oostwaard werkt al meer dan 35 jaar bij Natuurmonumenten op de Vlietlanden en kent het natuurgebied dan ook op zijn duimpje. “Hoewel ik hier al vele jaren doorbreng en de seizoenen goed ken, is het elk jaar weer een feest wanneer de bloemen beginnen te bloeien en de kleurrijke vlinders en zoemende bijen tevoorschijn komen. De natuur verveelt geen moment!”

Vlietlanden Landschapstafel Hof van Delfland

Oer-Hollands natuurgebied in de Randstad
De Vlietlanden is oer-Hollands. Het laagveengebied is nooit ingepolderd, ligt daarom hoger dan omliggende polders en bestaat uit uitgestrekte, stille rietlanden en natte graslanden. Natuur middenin de Randstad. Ieder jaar wordt het gras gemaaid en als hooi afgevoerd. Zo blijft de grond van het gebied voedselarm, waar de zeldzame bloemen juist van houden. Boswachter Guus vertelt enthousiast: “Soms bloeit de echte koekoeksbloem zo massaal en dicht op elkaar dat een hooiland totaal roze gekleurd wordt.”

Groot belang voor bijen en vogels
De bloeiende bloemen zijn niet alleen prachtig, ze zijn van groot belang voor het natuurgebied waar boswachter Guus van Oostwaard al zijn hele leven aan werkt. “De bloemen zorgen er voor dat er veel bijen, kevertjes, vlinders en andere insecten op af komen. En die zijn dan weer voedsel voor de bedreigde weidevogels, zoals de kleurrijke grutto, die nog gewoon broeden op de Vlietlanden.” In de natuur hangt alles samen, het een kan niet zonder het ander. Iedereen kan de natuur helpen door dieren en planten de ruimte te geven in tuin of op balkon. Vraag de actiekrant met tuintips om ook je eigen omgeving groener te maken aan.

Weidevogels in Midden-Delfland
Het is ontzettend belangrijk dat weidevogels, zoals de grutto, een plek hebben. Al jarenlang is er in Nederland een daling van 5% van het aantal broedende weidevogels te zien. In de laatste 10 jaar is de grutto in Nederland zelfs 50% achteruit gegaan. Weidevogelpact Midden-Delfland, een unieke samenwerking tussen lokale boeren- en natuurorganisaties in Midden-Delfland, werken hard om dit voor elkaar te krijgen.

Ontdek de Vlietlanden
Iedereen kan genieten van de bloemen- en vogelrijkdom van de Vlietlanden. Hoewel excursies bij Natuurmonumenten door het coronavirus tot nader orde niet doorgaan, kun je ook op eigen houtje skaten, fietsen of wandelen langs de Vlietlanden. Boswachter Guus tipt: “Vanaf de kade aan de Boonervliet heb je nu mooi zicht op weidevogelouders die hun kuikens beschermen tegen bijvoorbeeld kraaien.” 

Kijk voor alle routes in Midden-Delfland op de website van Natuurmonumenten.

Bron: Natuurmonumenten